Návrat na hlavní stranu

Portugalské modré [ Vinařství ]

Portugalské modré

Charakteristika odrůdy:
Modrá odrůda
Nenáročný na půdu, zraje brzy, náchylný na mrazy a houbovité choroby.
Hrozen je středně velký až velký, protáhlý tvar, bobule těsně u sebe, slupka je tenká.

Rozšíření
Německo (4.500 ha), Rakousko (3.000 ha), Česká republika, Maďarsko, Chorvatsko, Jiýní Francie.

Země původu:
Pravděpodobně z Portugalska přes Rakousko do Balkánských států.

Jiné názvy:
Portugais Bleu (FR); Oportô (HU); Portugaljka, Kraljevina, Portugizal Crni ( Chor); Früher Vöslauer (Rakousko).


Produkt: víno
Většinou světle červené, spíše zdrženlivější a jemně ovocné. Kyseliny jemnější, vcelku lehčí, jednoduché víno. Podle polohy a roku může být překvapivě plné a sametové.
Víno rubínové barvy ve vůni typicky jemné s květinovými tóny. Pro nižší obsah kyselin je řazeno k lehčím typům s krásnými harmonickými rysy. Je dobře pitelné.

Gastronomické využití:
Vhodné k plným a charakteristickým úpravám drůbežího masa (husa, kachna, bažant, bifteky,..). Doporučujeme k těstovinovým pokrmům či jídlům v kombinaci s nearomatickými sýry.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 16.03.2004 v 10:51 hodin

Copyright 1999-2024 © Kam na Pardubicku, s.r.o.